Учені: Імунітет сучасних людей виробився завдяки сексуальному життю предків
19:09 01.09.2016
252

У 2010 році російські та європейські археологи під керівництвом Сванте Паабо з німецького Інституту еволюційної антропології Макса Планка знайшли у Денисовій печері (Алтайський край) останки нового виду людей, які населяли Південну Сибір і Середню Азію 48-30 тисяч років тому. Цей вид гомінін - предків людей - співіснував разом з неандертальцями і предтечами сучасних людей та передав частину своїх генів меланезійцям і предкам австралійських аборигенів.

Однак, тільки зараз американські вчені дійшли висновку, що сучасні люди отримали від денисівської людини і неандертальців приблизно половину генів у ділянці HLA (відповідальних за роботу імунних клітин). Ця ділянка складається з трьох серій A, B і С - наборів генів, відповідальних за складання різних частин імунної системи.

Пархем зі своїми колегами порівняли геноми неандертальців, денисівців та представників різних етнічних груп і рас серед сучасних людей.

Вони виявили, що серії HLA-A і HLA-C в геномі денисівської людини аналогічні з тими, які присутні в ДНК сучасних людей з усіх регіонів Старого Світу, крім Африки і Європи. Вчені зазначають, що ця ділянка не могла зберегтися в людській лінії після поділу предків денисівців та Homo sapiens 250 тисяч років тому через високу мінливість HLA. Це означає, що предки сучасних людей набули цей фрагмент у результаті сексуальних відносин із денисівською людиною.

За оцінками авторів статті, гени імунної системи денисівців збереглися найкраще серед папуасів і меланезійців - 95%, а також серед жителів країн Східної та Південно-Східної Азії - 70%. Ділянка HLA в геномі сучасних європейців як мінімум наполовину складається з неандертальських генів. Для порівняння, неандертальці й денисівці передали сучасним людям лише 1-4% свого геному.

Науковці припускають, що предки сучасних людей отримали ці гени через особливості їхнього існування. Вони жили невеликими мігруючими групами, і лінії тих, хто не вступав у близькі стосунки з неандертальцями й денисівцями, були приречені на виродження через близькоспоріднені шлюби.

Нагадаємо, наприкінці червня британські археологи з Кембріджського університету дійшли висновку, що люди сучасного типу витіснили неандертальців з Європи завдяки чисельній перевазі.

Читайте також