Інклюзивний табір почав працювати у Вінниці
17:32 19.07.2021
255

Арт-терапія, соціальний розвиток та екскурсії. Все це чекає на відвідувачів інклюзивного табору який сьогодні відкрили на базі вінницького клубу "VinSmart". Проведення табору 7 років тому ініціювала Олеся Самойленко.

Цьогоріч у ньому бере участь 30 відвідувачів. Це діти від 5 до 18 років. Є і старша група - до 35 років. Всі з порушенням розумового розвитку, аутизмом.

"Мета табору — створення інклюзивного середовища. Це важливо, в нас завжди і учасниками і помічниками виступають діти. Можеш відрізнятись від однолітків, це нормально", — каже Олеся Самойленко.

Сюди учасники приходять на 9 годину. Заняття з арт-терапії проводить волонтерка Юлія Савка. Каже, у Вінниці вперше, приїхала з Чернівців. Сьогодні на занятті розмальовують еко-сумки.

"Створення інклюзивного середовища, я можу допомогти їм створити щось своїми руками, це розвиває моторику, сприяє їхній соціалізації", — розповідає Юлія Савка.

 

Навчають у таборі і готувати. Викладачка з соціально-побутової орієнтації Ольга Степаненко каже, дітям подобається готувати оладки, вареники. Сьогодні в меню борщ.

До приготування борщу долучилася 9-річна Кіра Спеціальна. Дівчинка має аутичний спектр. Мама Кіри Світлана говорить, у таборі її донька соціалізується.

У таборі діти перебуватимуть до суботи включно. В програмі проєкту окрім навчань, відвідування зоопарку, планетарію, канатного містечка, розповідає організаторка табору Леся Самойленко.

Участь у таборі безкоштовна. З бюджету області на реалізацію проєкту виділили 43 тисячі гривень, решту 45 тисяч надала громадська організація "Справа родини Кольпінга в Україні".

Джерело

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також