G7 обіцяють підтримку відновленню транспортної інфраструктури України
14:14 18.06.2023
252

Країни Групи семи (G7) зобов'язалися підтримати відновлення транспортної інфраструктури в Україні, що було оголошено віце-прем'єр-міністром та міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України, Олександром Кубраковим, у коментарі, поширеному Мінвідновленням в неділю.

Згідно з повідомленням, міністри транспорту G7 (США, Канада, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія та Японія), після зустрічі в Японії, підписали спільну декларацію, в якій осудили руйнування російською Федерацією глобальних ланцюгів постачання. Особлива увага була приділена спробам підриву навігації цивільних суден в Чорному морі та пошкодженню української транспортної інфраструктури.

Група семи, у співпраці з Координаційною платформою донорів, зобов'язалася підтримати відновлення транспортної інфраструктури в Україні та сприяти розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту української продукції.

Олександр Кубраков наголосив, що спільне розуміння з країнами G7 про важливість підтримки відновлення та розвитку транспортної інфраструктури в Україні є фундаментальним. Він підкреслив, що без працюючих транспортних шляхів в Україні загрожує глобальна архітектура логістики.

Також міністри транспорту G7 погодились на активізацію міжнародних зусиль щодо розвитку програми ЄС "Шляхи солідарності". Ця програма передбачає фінансову підтримку проєктів розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту українських продовольчих товарів.

Одним з таких проектів є розвиток Дунайського портового кластеру та прикордонної інфраструктури на кордоні з ЄС та Молдовою.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також