Еммануель Макрон запропонував Зеленському провести мирний саміт щодо України в Парижі
16:06 31.05.2023
255

Україна та її союзники планують саміт світових лідерів без участі Росії, на якому буде обговорюватись мирний план Києва, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на джерела в оточенні українського президента та європейських дипломатів.

Хоча наразі зустріч лише планується, її вже підтримали європейські лідери, зокрема і президент Франції Еммануель Макрон, який лобіює участь у ній країн, які стали на бік Росії, або відмовилися дотримуватися позиції щодо війни.

«Нам потрібен єдиний план відповідального цивілізованого світу, який дійсно хоче жити в мирі», – заявив виданню глава офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак.

За його словами, прямі переговори з Росією неможливі, поки її війська залишаються в країні, а Україна не піде на компроміси щодо своєї територіальної цілісності.

Європейські чиновники кажуть, що спільно з Києвом працюють над удосконаленням мирного плану України з 10 пунктів таким чином, щоб зробити його більш прийнятним для інших держав світу, таких як Індія, Бразилія, Саудівська Аравія та Китай.

«Цей процес є неможливим без усього світу, включно з лідерами глобального півдня. Україна готова розмовляти з усіма країнами і почути їхню думку», – сказав Єрмак.

Останніми місяцями Київ докладає зусиль для взаємодії з такими країнами, як Китай, Бразилія та Індія.

Автор: Марія Петренко
Читайте також