Як отримати гроші за економію по "комуналці"
09:34 07.08.2017
254

Обіцяють до 700 грн. Експерти: доведеться почекати пару місяців. - пише Сегодня.

В українців, які мають субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, але не використовують їх в повному обсязі, залишилося менше місяця, щоб скористатися своїм правом на отримання "живих" грошей за економію енергоресурсів. Про це нагадав віце-прем'єр Павло Розенко. У Мінсоцполітики радять субсидіантам поспішити – часу залишилося до 1 вересня.

ЩО ПРИЗНАЧЕНО. За інформацією Кабміну, в списки для отримання грошової компенсації за економію включені близько 2 млн осіб. Тобто кожна третя сім'я може отримати від держави 700 грн при економії не менше 100 куб. м газу і 135 грн при економії не менше 150 кВт * год "струму", але тільки за умови, що він використовується для обігріву житла, а не для його освітлення. Якщо зекономлено менше, то сума виплати пропорційно знизиться, а ось економити більше нормативів сенсу немає – на суму компенсації це не відіб'ється.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ. Як роз'яснив Розенко, тим, у кого є економія, звертатися потрібно до підрозділу Мінсоцполітики за місцем проживання. "З 1580 підприємств, що надають послуги з електро- і газопостачання, вже 1550 подали органам соцзахисту населення списки (споживачів, у яких є переплата. – Авт.)", – сказав Розенко. Всі, хто звернеться до органів соцзахисту з заявою і буде в списках, повинні написати заяву на отримання компенсації. Поки за грошима, за даними Мінсоцполітики, звернулися менше половини тих, кому вони призначені, – близько 800 тис. осіб.

"У нас вдома встановлено електроопалення. Як пенсіонери, ми з чоловіком отримуємо субсидію, але повністю її не використали, – розповіла нам мешканка міста Корсунь-Шевченківський на Черкащині Марина Жарова. – Ми дізналися зі ЗМІ, що держава повертає частину зекономлених грошей, прийшли з паспортом і квитанціями на оплату в міськвідділ соцполітики, написали заяву на повернення грошей. Квитанції не знадобилися, бо ми були в списках. Гроші – 135 грн, нам обіцяли перерахувати на картку у вересні ".

А ось у жителя Київщини Володимира Похітун заяву на повернення 700 грн за зекономлений газ не прийняли, бо його не виявилося в списках, хоча у нього всі квитанції про оплату на руках.

За словами директора департаменту соцдопомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченка, орган соцзахисту повинен був взяти заяву і ксерокопії платіжок і зробити запит постачальникам газу. Але буде швидше, якщо, крім заяви, субсидіант особисто звернеться до постачальників послуг. "Громадяни, які заощадили енергоресурси, можуть до 1 вересня звернутися в органи соцзахисту, вказавши реквізити банківського рахунку або поштового відділення, куди можна перерахувати гроші. Виплати відбудуться у вересні-жовтні", – уточнив Музиченко.

ЕКСПЕРТИ. Старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький назвав виплати першим кроком до монетизації субсидій: "Поки можуть бути складності, неточності, але влада стимулює людей до економії".

А ось директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський вважає систему компенсацій недосконалою: "Багато субсидіантів заощадили значно більше газу і електрики, а їм повернуть гроші за всього за 100 кубів газу, або 150 кВт * год. При цьому держава ніяк не заохочує людей, які не отримують субсидії, але за свої кошти утеплюють житло, щоб менше витрачати енергоресурсів ".

СУБСИДІАНТІВ ВИРІШИЛИ ЗАСЕКРЕТИТИ. Реєстр одержувачів субсидій, який Мінсоцполітики має створити до 20 грудня, буде закритим. Доступ до нього отримають лише працівники Мінсоцполітики та управлінь соцзахисту населення, повідомив Віталій Музиченко. "Він служитиме виключно для обліку одержувачів соцдопомоги", – підкреслив Музиченко.

Нагадаємо, реєстр готується за розпорядженням Кабміну для прозорого і ефективного управління призначенням житлосубсидій. За словами Музиченка, причина обмеження доступу в тому, що в реєстрі міститься інформація про доходи громадян та інші персональні дані, розголошення яких заборонено законом. Також через реєстр не буде відбуватися обмін інформацією про субсидіантів з ДФС, Пенсійного фонду і Держслужбою зайнятості.

Левицький вважає, що це не відіб'ється на справедливості призначення субсидій: "Мінсоцполітики може за необхідності запросити будь-яку інформацію і отримати її швидко в електронному вигляді".

Читайте також