Довга війна в Україні в інтересах Китаю
12:00 18.04.2022
258

Якщо війна в Україні затягнеться надовго, Китай буде це тільки вітати, розглядаючи її як «активне стратегічне відволікання» уваги від його власних напористих дій, - про це в інтерв’ю Financial Times сказав колишній прем’єр-міністр Австралії Кевін Радд.

На його думку, Пекін використовує у власному конфлікті зі США те, що Захід зараз зосереджений на проблемах у Європі. Видання нагадує, що західні уряди запровадили економічні санкції проти Росії й почали забезпечувати Україну зброєю після того, як Владімір Путін розпочав відкрите вторгнення на територію сусідньої країни у лютому. Китай вдмовився засуджувати російську войовничість, спровокувавши підозри, що Пекін насправді підтримує кремлівську війну.

Радд розмовляє китайською мовою і в часи своєї роботи на посаді прем’єр-міністра Австралії в 2007-2010 роках він розвивав відносини своєї країни з Китаєм. На його думку, для Пекіна його відносини з Москвою надто важливі, тому він «не буде дистанціюватися від Росії», поки Си Цзиньпін очолює країну.

«Надто багато китайських стратегічних інтересів залежать від відносин з Москвою. Це і стабільність їхнього спільного кордону, і той факт, що Китай не хоче зосереджуватися на російській проблемі, його цікавлять США як на регіональному, так і на глобальному рівні. Крім того, Китай розглядає Росію як активне стратегічне відволікання уваги американців, а також Близького Сходу, Північної Африки й Європи», - пояснив екс-прем’єр Австралії.

«Китай вважає Росію надійним довгостроковим джерелом вугілля, газу, нафти, зерна й іншої сировини», - додав він.

На думку Радда, підйом Китаю став складним викликом для Австралії, тому що він був найбільшим торговельним партнером для Канберри. Приблизно чверть австралійської торгівлі припадала на Китай. Погіршення дипломатичних відносин перекинулося також на торговельні в останні роки. Пекін почав запроваджувати приховані або відкриті заборони проти австралійського вугілля, вина, яловичини і ячменю.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також