Члени ЄС матимуть можливість блокувати імпорт російського зрідженого газу, - Bloomberg
11:00 28.03.2023
253

ЄС прагне надати країнам-членам можливість ефективно заборонити поставки скрапленого природного газу (СПГ) рф без запровадження нових енергетичних санкцій. Про це повідомляє Bloomberg.

Міністри енергетики країн ЄС готові схвалити пропозицію, яка надасть урядам держав блоку можливість тимчасово заборонити російським експортерам заздалегідь бронювати інфраструктурні потужності, необхідні для поставок, згідно з документом, що потрапив у розпорядження Bloomberg News.

Хоча окремим урядам, як і раніше, будуть потрібні консультації, в тому числі з іншими країнами ЄС та Європейською комісією, для використання цього механізму цей інструмент може скоротити потік енергоносіїв з Росії.

Очікується, що схвалення стане частиною зустрічі міністрів у вівторок у Брюсселі. Регулювання все ще потребує схвалення Європарламенту, який запропонував власні рішення щодо скорочення імпорту російського газу. Прагнення нових повноважень щодо блокування імпорту для держав-членів просувають Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва і Польща.

Цей крок є частиною прагнення ЄС відмовитись від російського газу після вторгнення армії Путіна до України. У той час як потоки природного газу трубопроводами впали до рекордно низького рівня, постачання ЗПГ з Москви зросли.

Раніше цього місяця глава ЄС з енергетики Кадрі Сімсон закликала припинити постачання російського ЗПГ, заявивши, що компанії не повинні продовжувати довгострокові контракти після закінчення терміну дії поточних.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також