«Червоний код для людства»: ООН опублікувала 1300-сторінкову доповідь про глобальне потепління
12:32 10.08.2021
450

Міжурядова група експертів зі зміни клімату опублікувала першу з 2013 року узагальнюючу доповідь про зміни клімату.

Головною і незаперечною причиною глобального потепління ООН називає діяльність людини. Як зазначає Reuters, таке жорстке формулювання звучить вперше - в попередніх доповідях експерти припускали, що причиною глобального потепління є промисловість.

У документі говориться, що з 2011 по 2020 рік середня температура була більш ніж на 1,09 градусы вище, ніж  напрыкінці XIX століття, при цьому людина відповідальна за долю 1,07 градусы, тоді як лише 0,2 припадає на природні причини.

У доповіді також говориться, що середньосвітова температура продовжить рости. Зміна клімату впливає на всі регіони світу, і в найближчі десятиліття воно стане ще більш помітною. Є великий ризик, що не вдасться досягти цілей паризької угоди по клімату, мета якого - не допустити підвищення температури до 2100 року більш ніж на 2 градуси і утримувати його в межах 1,5 градуса. Без значних скорочень викидів прямо зараз температура подолає позначку в 2 градуси до кінця століття, стверджують експерти.

У доповіді зазначено п'ять температурних сценаріїв, і всі вони прогнозують, що відмітка в 1,5 градуса буде пройдена до 2040 року. При такому підвищенні збільшиться кількість хвиль аномальної спеки (вже зараз це відбувається раз в декаду, а не раз в 50 років, як раніше), тропічні циклони стануть сильнішими, теплі пори року стануть довшими, а холодні - коротшими.

«Ця доповідь -«червоний код для людства. Звіт повинен стати похоронним дзвоном для вугілля і викопного палива перш, ніж вони знищать нашу планету», - заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також