Археологи знайшли в Помпеях добре збережені останки чоловіка, який був рабом, але зміг піднятися у соціальному становищі (фото)
18:03 18.08.2021
273

Археологи знайшли в Помпеях добре збережені останки людини, який був рабом, а після звільнення зміг піднятися по соціальних і кар'єрних сходах. Про це повідомляє The Guardian.

Тіло чоловіка на ім'я Марк Венеріус Секундио було муміфіковане, на ньому прекрасно збереглося навіть сиве волосся. Згідно з попередніми результатами дослідження, він помер у віці приблизно 60 років. Секундио поховали в некрополі Порта-Сарно за кілька десятиліть до виверження Везувію, що стався в 79 році нашої ери.

Археологи встановили, що чоловік зміг звільнитися з рабства, після чого вступив до лав августалів - жерців, які відповідали за богослужіння на честь імператора і форму поклоніння йому. Факт поховання в гробниці говорить про те, що чоловікові вдалося досягти хорошого соціально-економічного становища.

У гробниці також встановлена мармурова плита, присвячена Секундио. Напис на ній розповідає про театральні вистави в Помпеях, які проводилися на грецькій мові. У некрополі виявили також скляну урну з ім'ям жінки, очевидно, вона була його дружиною.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також