Зеленський підписав закон про зміни до Держбюджету-2023
17:36 17.03.2023
256

Президент Володимир Зеленський підписав закон про перші зміни до державного бюджету на 2023 рік, які передбачають спрямування додаткових 5,56 млрд грн на невідкладні заходи для подолання наслідків російського вторгнення в Україну.

Про це повідомляє парламенту.

Документ збільшує на понад 5,5 млрд гривень видатки та надання кредитів спеціального фонду держбюджету за рахунок грантів та допомоги від партерів (445,6 млн грн), здійснення додаткових зовнішніх запозичень (3,84 млрд грн) та повернення коштів, наданих Мінекономіки для Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття для виплати допомог (1, 27 млрд грн).

Зокрема, закон передбачає збільшення витрат бюджету на:

  • 1, 35 млрд гривень на реконструкцію та модернізацію трьох лікарень (Охматдит, університетська клініка у Києві та реабілітаційний центр у Львові)
  • 1,12 млрд грн на програму відбудови мостів
  • 1,28 млрд грн на гранти для малого та мікро-бізнесу зі сфери переробки
  • 1,094 млрд грн на облаштування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні
  • 365,7 млн грн – Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві

Також документом передбачено 79,9 млн грн на закупівлю обладнання для лікарень та 285 млн грн на закупівлю безпілотників для моніторингу державного кордону.

Крім цього, закон передбачає передачу Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд) до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та нові напрями використання коштів Фонду: будівництво житла для тих, хто його втратив, компенсації за знищене житло та можливість відновлення об’єктів військової інфраструктури.

Додатковим джерелом наповнення Фонду ліквідації наслідків стане продаж активів російських олігархів згідно із законом "Про санкції", який діє з 2014 року.

Водночас документ надає можливість компенсації для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій – до 20 млрд грн в цьому році. Як джерело виплат Кабмін зможе використовувати кошти Дорожнього фонду.

24 лютого Верховна Рада України у другому читанні та в цілому ухвалила законопроект про зміни до Державного бюджету-2023 № 8399.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також