Які фрукти і овочі корисно їсти восени?
09:45 23.08.2016
255

Ми всі звикли до того, що вітаміну С найбільше у лимонах. Так, це близько до істини, але капуста поступається цитрусовим зовсім трохи-трохи. Причому, якщо лимон розрізати, після чого він пару днів полежить в холодильнику — запаси аскорбінки в ньому почнуть стрімко танути. А в капусті вітамін С зберігається місяцями! Вірніше, так: поряд з аскорбіновою кислотою в капусті міститься речовина аскорбіген, що володіє всіма властивостями вітаміну С, але не що руйнується при зберіганні. Залишається воно і в квашеної капусти. Крім того, в ній є вітамін U — дуже рідкий, він допомагає боротися з гастритом підвищеної кислотності.

Непогана підживлення для еритроцитів: у ній чимало заліза. Також в буряку оптимальне співвідношення кальцію і натрію. Кальцій з неї чудово засвоюється. Цей овоч багряного кольору сприяє очищенню печінки, нирок і крові, зміцнює стінки капілярів. Але будьте обережні: буряк — потужний проносне!

Багата каротином — як і всі помаранчеві овочі і фрукти. Містить вітамін С, який потрібен організму для стількох процесів, що простіше сказати, для чого він не потрібен, та вітамін РР, поліпшує кровообіг (чим не профілактика плацентарної недостатності?) і калій (геть набряки!), і магній («знімає» тонус матки). А ще — залізо і йод. Оскільки всі вагітні — у групі ризику з розвитку залізодефіцитної анемії, залізо їм життєво необхідно. А йод необхідний для нормального функціонування щитовидної залози і правильного розвитку нервової системи плоду — у тому числі головного мозку.

Але є у хурми один мінус: вона може мати закріпляючим дією. Так що при схильності до закрепів будьте з нею обережніше. А ще, деякі сорти мають не дуже приємне на смак і відчуття в’язкість. Але це не біда: досить хурму заморозити, і цей недолік зводиться до нуля.

Про рятівний дії журавлинного морсів, направленому на страждаючих набряками майбутніх мам, можна писати поеми. Журавлина володіє і сечогінною дією, і протизапальною. А ще, морс з неї набагато приємніше на смак, ніж той же настій толокнянки, який часто призначають при пізньому токсикозі. Також у ній багато флавоноїдів, які покращують стан судин і полегшують засвоєння вітаміну С — якого в журавлині теж чимало. Як і інших вітамінів. Правда, при підвищеній кислотності шлунку з журавлиною треба бути обережніше — як і з брусницею.

Дітям: морс з журавлини можна давати після року. Якщо його правильно приготувати, він може в майбутньому стати гідною альтернативою некорисним газованим напоїв: красиво, смачно, та ще й корисно. Увага: при захворюваннях нирок журавлина може підсилити дію антибіотиків.

Каротину — більше, ніж у моркві. А ще, багато вітаміну С та інших корисних речовин. Морс з брусниці вміє знижувати температуру і полегшувати кашель. У ягодах багато бензойної кислоти — речовини, що діє як антисептик, тобто вбиває мікроби. Так що, якщо під час вагітності ви застудилися (що буває майже з усіма майбутніми мамами!), попросіть рідних побалувати вас брусничним морсиком — тільки не магазинних, а власноруч приготовленим. У підсумку, може, вдасться обійтися без серйозних ліків.

Відвар або настій листя брусниці володіє сечогінною дією — а значить, корисний при «вагітних» набряках. Також його дають дітям, які страждають енурезом. Правда, листя краще збирати не восени, а навесні.

Читайте також