В Україні обстежили на холеру понад 500 пацієнтів з кишковими інфекціями
16:48 24.06.2022
257

За два тижні червня Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України обстежили 545 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями на холеру. В жодному з досліджених зразків не було виявлено холерних вібріонів. Про це заявив заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«З 1 червня розпочався посилений епіднагляд за холерою. Так відбувається кожного літа, адже це сприятливий час для поширення цього захворювання. За перші два тижні з 1874 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями на наявність холери було обстежено 545 осіб. Холерних вібріонів у обстежених виявлено не було», — наголосив Ігор Кузін.

Він також пояснив, що окрім обстеження хворих, також проводиться і дослідження зразків навколишнього середовища. Так, за цей період було досліджено понад 550 проб прісної води, 47 проб морської води та 215 проб стічної води. За результатами досліджень холерних вібріонів виявлено не було. 

Загалом за другий тиждень червня вдалось дослідити у майже 4 рази більше проб об’єктів довкілля, ніж тижнем раніше. 

У Міністерстві охорони здоров’я нагадують, що джерелом збудника холери є людина, яка сама є носієм вібріонів. Найчастіше вона передається під час вживання забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована особа, у разі купання у заражених водоймах і через побутові контакти.  

Холерний вібріон може тривалий час зберігати життєдіяльність:

  • у воді та харчових продуктах за кімнатної температури — протягом 2-5 днів,
  • на  поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення — впродовж 8 годин,
  • за низьких температур та у морській воді — понад 2 тижні. 
Автор: Павло Петрушко
Читайте також