В Україні офіційно підтвердили випадок поліомієліту у маленької дитини
16:28 06.10.2021
262

В Україні зафіксували і підтвердили випадок паралічу, який був зафіксований у 1,5-річну дитину з Рівненської області, повідомляє Уніан. Як поінформували в Міністерстві охорони здоров'я, хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2).


У МОЗ зазначили, що батьки свідомо відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання. 

"Перші симптоми проявилися 1 вересня, вже 3 вересня дитина потрапила до лікарні з симптомами парезу нижніх кінцівок. Система охорони здоров'я та епідеміологічного нагляду відразу спрацювала по протоколу і міжнародним стандартам: випадок зареєстрували як підозру на Поліо - гострий млявий параліч і забезпечили необхідне обстеження і спостереження для з'ясування обставин. В області вже працює команда епідеміологів і вірусологів Національного центру громадського здоров'я МОЗ України, обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України. Вони здійснюють першочергові роботи з реагування на Епідзагрози: пошук контактних осіб, збір і аналізи їх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи ", - деталізували в міністерстві.


Довідково, поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії і слину, найчастіше через брудні руки, заражену їжу і воду.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також