Україна розробляє законопроєкт для розвитку телемедицини та поліпшення медичних послуг
17:33 09.08.2023
253

Український парламент ухвалив закон, що стосується розвитку телемедицини в країні - можливості надання та отримання медичних послуг на віддалену відстань. Новину про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

За голосами 311 депутатів, Верховна Рада прийняла законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно функціонування телемедицини".

Згідно з пояснювальною запискою, існуюча модель розвитку телемедицини в Україні не відповідає сучасним вимогам. Процесу розвитку телемедицини сприяли пандемія COVID-19 та зміни, спричинені повномасштабною війною.

Наразі, заклади охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу, мають близько 4 тисяч мобільних телемедичних апаратно-діагностичних комплексів. В різних регіонах країни створені регіональні центри телемедицини, і вже проводяться телеконсультації з різних напрямків медичної допомоги та екстреної медичної допомоги.

За словами авторів законопроєкту, його мета - впровадження комплексного та системного підходу до розвитку телемедицини з метою підвищення якості та доступності медичних послуг для збереження та зміцнення здоров'я нації. Це передбачає розширення можливостей для пацієнтів, підвищення ефективності управління ресурсами системи охорони здоров'я.

Відповідно до комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, законопроєкт врегульовує розвиток телемедицини як частину електронної медичної допомоги та сучасного ефективного методу надання медичних послуг громадянам.

У законопроєкті передбачено також розширення та оновлення термінології та конкретизацію професійних обов'язків медичного персоналу в цій галузі. Крім цього, документ покликаний скасувати або переглянути норми, які діяли в період карантину, та зберегти їх на постійній основі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також