В Україні відкрили сучасну лабораторію моніторингу вод
13:32 23.03.2021
307

У Всесвітній день води Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України урочисто презентували оновлену лабораторію моніторингу вод Північного регіону (м. Вишгород). 

Оновлення цієї лабораторії проведено Державним агентством водних ресурсів України за підтримки Європейського Союзу  і є значним кроком на шляху до чистого довкілля та води для кожного в Україні та відповідає тематиці цьогорічного Дня води «Цінність води». Нове лабораторне обладнання було закуплено в рамках проекту ЄС «Водна ініціатива ЄС Плюс для Східного партнерства»  (EUWI+).

Завдяки повному оновленню лабораторія наразі проводить найсучасніші методи аналізу води з більшою точністю: нові прилади здатні визначати важкі метали, промислові хімікати та пестициди у низьких концентраціях та з більшою точністю. В подальшому це дозволить зменшити ризики, пов'язані з наслідками токсичного антропогенного забруднення від промисловості та сільського господарства для людей, екосистем та секторів економіки, які використовують воду.

Проект ЄС спільно з Державним агентством водних ресурсів України створили лабораторію для досліджень води відповідно до міжнародного стандарту ISO 17025:2017. Нові газові (гелій, аргон, азот і т.д.), електричні, вентиляційні комунікації та системи безпеки облаштовано з дотриманням європейських вимог. 

Європейським Союзом закуплено нове аналітичне обладнання, таке як  газовий хроматограф з мас-спектричним детектором, атомно-адсорбційний спектрофотометр, атомний флуоресцентний спектрометр, твердофазну систему екстракції, систему очистки води, тощо. Це дозволить лабораторії моніторингу вод визначати хімічний стан масивів поверхневих вод України.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський проінформував щодо прогресу України у впровадженні національної водної політики та моніторингу вод відповідно до вимог Водної рамкової директиви ЄС. Міністр повідомив: 

"Результати скринінгу у Дніпрі, Дністрі та Сіверському Дінці укотре довели важливість оновлення стандартів досліджень якості поверхневих вод. Для цього ми з Європейським Союзом обладнали сучасну лабораторію у Вишгороді. Вона дозволить проводити дослідження за характерними для Дніпра, Прип'яті, Десни речовинами, виявляти вплив країн-сусідів на спільні водойми й виявляти забруднювачі. Це нові можливості для захисту здоров'я людей та довкілля".

 

Довідково

З вересня 2016 р., проект Європейського Союзу «Водна ініціатива ЄС Плюс для Східного партнерства» надає підтримку шістьом державам Східного партнерства у наближенні їхнього законодавства до вимог ЄС в сфері управління водними ресурсами, зокрема у питаннях управління транскордонними річковими басейнами. В Україні проект надає підтримку Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів та Державному агентству водних ресурсів у розробці водної політики та управлінні річковим басейном. Проект співфінансується Європейським Союзом (23.5 млн євро) та Австрією і Францією (1 млн. євро). Проект впроваджується Організацією з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Європейською економічною комісією ООН (ЄЕК ООН) та консорціумом держав-членів ЄС, а саме Екологічним агентством Австрії та Міжнародним офісом води (Франція).

Автор: Єва Козаченко
Читайте також