Лікарі з США оголосили про першу в світі успішну пересадку рук і обличчя - жертві ДТП з 80% опіків тіла
09:03 05.02.2021
259

Лікарі з США оголосили про першу в світі успішну пересадку рук і обличчя - жертві ДТП з 80% опіків тіла

У серпні лікарі нью-йоркської клініки NYU Langone Health провели одночасну пересадку рук і обличчя 22-річному Джо Дімео, потерпілому в автомобільній аварії. Тепер медики оголосили, що операція пройшла успішно - вперше в історії. Про це повідомляє CNN.

У 2018 році 20-річний житель штату Нью-Джерсі заснув за кермом своєї машини, не впорався з керуванням, і автомобіль врізався в бордюр, перекинувся і загорівся. Дімео вдалося врятувати, але у нього було обпалено близько 80% тіла. Юнак в результаті залишився без повік, вух і більшості пальців, серйозні шрами залишилися також на обличчі і шиї.

В операції взяли участь 80 осіб з шести хірургічних бригад і двох операційних, вона тривала 23 години. Після цього для Дімео необхідними були 45 днів реанімації і майже два місяці реабілітації в стаціонарі.

Медики оголосили про успіх пересадки тільки зараз, оскільки їм потрібно було переконатися, що організм не відкине трансплантовані частини тіла. До цього одночасну пересадку рук і обличчя в світі робили тільки двічі, обидві спроби виявилися невдалими.

Дімео впевнений, що отримав другий шанс на життя з чистого аркуша. Лікарі вважають, що успіху сприяли в тому числі цілеспрямованість і мотивація Дімео. За словами медиків, молода людина сповнена сил і навіть може займатися спортом.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також