Через війну екологія зазнала збитків на 36 мільярдів євро
19:30 04.10.2022
278

Від початку повномасштабного російського вторгення екологія в Україні вже зазнала збитків на 36 мільярдів євро, пише Reuters із посиланням на міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця.

Міністерство вже зафіксувало понад 2 тисячі випадків нанесення шкоди довкіллю, пов'язаних із війною. Під загрозою перебувають мільйони гектарів природних заповідників.

Збитки від забруднення повітря, спричиненого війною, наразі складають близько 25 мільярдів євро. Ще 11,4 мільярда євро потрібно, щоб усунути шкоду, завдану ґрунту.

За сім місяців війни через бойові дії в атмосферу потрапили вже 31 мільйон тонн CO2, що приблизно дорівнює щорічному обсягу викидів у Новій Зеландії, відзначив міністр.

Під час відновлення зруйнованої інфраструктури та будівель в атмосферу може потрапити ще приблизно 79 мільйонів тонн вуглекислого газу.

Вплив російського вторгнення на екологію України складний і різноманітний. Окопи в радіоактивній зоні, обстріли на АЕС, влучання ракет у хімзаводи та нафтобази, мінування Чорного моря, затоплення шахт на окупованому Донбасі та загибель тварин і рослин – усе це має наслідки для довкілля. 

Через витік газу з «Північного потоку» в атмосферу потрапить близько 300 тисяч тонн метану. Упродовж 20 років метан, який витече із газопроводу, спричинятиме щорічно таке потепління, як викиди від 5,5 мільйона автіво

Автор: Богдана Валігура
Читайте також