Науковці розвіяли 5 міфів про здоровий спосіб життя
16:27 01.04.2018
252

В моді здоровий спосіб життя. Журнали та інтернет-портали кишать рекомендаціями, як ще більше наблизитися до досконалості. Але деякі поради ніяк не вплинуть на стан здоров’я і самопочуття, а деякі і зовсім нашкодять.

Щільний сніданок корисний для здоров’я

Більшості з нас з дитинства знайома приказка «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові». Прийнято вважати, що ранковий прийом їжі – найбільш важливий для організму по ряду причин. Мовляв, і заряд енергії на день забезпечений, і вечірнього переїдання уникнеш. Насправді ж багато лікарів схиляються до думки, що користь сніданку, особливо рясного, перебільшена. Німецькі дослідники в ході експерименту з’ясували, що люди, як з’їдали висококалорійний сніданок, збільшували також і порцію під час вечері. А пропуск першого прийому їжі в свою чергу ніяк не впливає на показники. Вчені припускають, що розтиражована народною поголоскою користь сніданку – результат рекламної кампанії виробників пластівців та інших подібних продуктів. Тому якщо вас з ранку нудить від одного виду їжі – не варто над собою знущатися.

Апельсиновий фреш – кращий ранковий напій

На думку багатьох людей, фреш – найкраще рішення для сніданку, джерело вітамінів і джерело енергії. Проте лікарі попереджають: з свіжовичавленими соками слід бути дуже обережними, особливо якщо вас періодично турбують болі в області шлунково-кишкового тракту. Органічні сполуки, що містяться в цьому соку, підвищують кислотність шлунка, що у свою чергу може викликати ряд проблем. Ідеальний час для вживання апельсинового фрешу – півгодини-годину після прийому їжі. Та й то бажано злегка розбавити водою.

Органічні продукти набагато корисніше звичайних

Будь-якому покупцеві магазинів здорового харчування доступні органічні продукти. На противагу звичайним «побратимам» вони представлені, як абсолютно безпечні. Але чи це так? Насправді, органічне – не означає натуральне, як прийнято вважати. На кожному такому товар повинен бути спеціальний сертифікат, який підтверджує, що продукт вирощений у відповідності з усіма стандартами. Але не кожен прихильник правильного харчування знає про це і перевіряє наявність «знаку якості». Тому найчастіше «органічні» продукти – це лише вдалий маркетинговий хід, адже після такої приписки вартість товарів зростає в середньому на 15%. Під виглядом натуральної продукції можна отримати вирощену невідомо ким, як і в яких умовах.

Вправи для пресу спалюють жир на животі

Прийнято вважати, що інтенсивне хитання преса допоможе спалити жир на проблемній ділянці і зробити живіт плоским. Насправді, під час таких вправ м’язи прокачуються, але от до жирової тканини, це не має ніякого відношення. Вправи на прес мають низьку потребу в енергії, а значить, щоб спалити хоч якусь кількість жиру, слід повторити їх кілька тисяч разів. Отже, м’язи ростуть, але симетричні кубики продовжують ховатися за жировим прошарком. До того ж, помилково вважати, що можна позбутися від жиру локально – організм рівномірно розподіляє енергію, а значить, рівномірно позбувається від зайвого.

Сонце – це ризик для здоров’я

Сьогодні на журнальних шпальтах та сторінках форумів можна зустріти безліч «страшилок» про шкоду сонячних променів і їх страшні наслідки для здоров’я. Звичайно, пляж опівдні не корисний, але уникнення сонця приносить організму не меншу шкоду. Адже це головне джерело вітаміну D, який не тільки відповідає за стан наших кісток, зубів і шкіри, але також підтримує імунітет і стан нервової системи.

Читайте також