Лікарі вперше у світі провели операцію на мозку малюка в утробі матері
11:00 06.05.2023
254

Американські хірурги першими у світі оперували головний мозок дитини в материнській утробі. Операція в Бостонській дитячій лікарні відбулася успішно.

Про це пише CNN.

Незважаючи на те, що внутрішньоутробна операція, яка виконується до народження дитини, застосовувалася для інших недугів, ця процедура під контролем УЗД була однією з перших для цього захворювання.

Стан виникає, коли кровоносна судина, яка несе кров від мозку до серця, також відома як вена Галена, розвивається неправильно. Вада розвитку призводить до надзвичайної кількості крові, що навантажує вени та серце, і може призвести до ряду проблем зі здоров’ям.

“Обширні травми головного мозку та серцева недостатність одразу після народження є двома величезними проблемами”, — сказав доктор Даррен Орбах, радіолог Бостонської дитячої лікарні та експерт із лікування мальформація вени Галена.

Як правило, немовлят лікують після народження за допомогою катетера, щоб вставити крихітні спіралі, аби уповільнити кровотік. Однак, за словами Орбаха, лікування часто відбувається надто пізно.

Незважаючи на прогрес, “від 50 до 60% усіх немовлят із такою проблемою негайно захворіють. І для них ймовірність смерті, на жаль, становить приблизно 40%”, — сказав Орбах. Близько половини немовлят, які виживають, відчувають серйозні неврологічні та когнітивні проблеми, сказав він.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також