Генеральний директор ВООЗ закликає до глобальної підготовки до "хвороби X"
16:55 17.01.2024
325

Директор Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреїсус звернув увагу на необхідність готуватися до майбутньої "хвороби X", висловлюючи надію на досягнення міжнародної угоди щодо пандемії до травня цього року. Він виступив з цією заявою на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, як повідомляє Anadolu Ajansı.

Гебреїсус підкреслив, що така угода дозволить об'єднати весь досвід та вирішення, здобуті під час попередніх пандемій.

Термін "хвороба X" вперше був введений у 2018 році як позначення невідомого захворювання. Гебреїсус зазначив, що світ має бути готовий до непередбачуваних загроз, адже ключове питання полягає не в "якщо", а в "коли" вони виникнуть.

На панельній дискусії з назвою "Підготовка до хвороби X" він наголосив на важливості первинної охорони здоров'я, на прикладі COVID-19, і ролі громад у підготовці до майбутніх загроз.

Гебреїсус підкреслив значення угоди про пандемію для кращої підготовки світу до майбутніх викликів, називаючи це спільною боротьбою, яка вимагає спільних зусиль.

Він також нагадав про термін укладення угоди щодо пандемії - травень 2024 року, висловлюючи сподівання на досягнення цієї угоди вчасно. За його словами, якщо поточне покоління, що має безпосередній досвід пандемії, не зможе досягнути угоди, наступне покоління може зіткнутися з такими ж викликами. Він закликав до дій заради майбутніх поколінь.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також