Вінниця вперше переходить до облаштування декоративних луків замість газонів
10:12 27.05.2023
289

У Вінниці на головній алеї Вишенського парку комунальники прийняли незвичайне рішення замінити традиційний газон на декоративний лук. За допомогою міксу з однорічних та багаторічних квітів, які стійкі до посушливих умов, вдалося створити привабливий ландшафт.

Про це повідомило комунальне підприємство "Інститут розвитку міста" у своєму Facebook-пості.

Зазначається, що використані насіння були польського виробництва, а процес облаштування був під керівництвом ландшафтної дизайнерки. Заміна газону луком передбачала видалення дернини, очищення ґрунту від кореневищ, каткування та регулярний полив (якщо дощів не вистачало).

Автори повідомлення поділилися своїми сподіваннями на успішне проростання рослин, зазначивши, що погодні умови, такі як холодний квітень та сухий травень, можуть становити певні виклики. Крім того, зазначили, що голодні голуби можуть стати ще однією загрозою для успішного розвитку луків.

Однак, вони вірять, що разом здатні досягти вражаючих результатів. У повідомленні також пояснюється, що заміна газонів на декоративні луки має кілька переваг, включаючи відсутність необхідності в поливі, здатність поглинати зайву вологу під час злив, сприяння очищенню повітря, підтримку біорізноманіття, рідкісне кошоріння (1-2 рази на рік) та відсутність потреби в додаткових добривах. Таким чином, вінничани відчуватимуть природу прямо на міських вулицях.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також