Вінницьке підприємство УТОС безоплатно надаватиме приміщення виробникам, які переїхали із «гарячих» точок
13:03 01.05.2022
281

На сьогодні Вінниця вже прийняла близько півтора десятка підприємств - із Маріуполя, Києва, Харкова, Дніпра. Вони працюють у сферах машинобудування; виробництва холодильного та вентиляційного обладнання; створення медичного і косметичного устаткування; виробництва зонтів, шатрів, тентів, павільйонів тощо.

Поки війна не завершиться, процес переміщення українських підприємств у більш безпечні регіони триватиме. Виробникам із «гарячих» точок готово протягнути «руку допомоги» вінницьке підприємство Українського товариства сліпих (УТОС).

-Основний вид діяльності нашого підприємства – металообробка. Маємо відповідне обладнання. Дещо застаріле, але тримаємо його в непоганому стані. Наша «фішка» - випуск вібраційних насосів. Водночас разом із можливими партнерами готові втілювати у життя цікаві ідеї. Можемо переобладнати підприємство для випуску нових виробів, якщо у партнерів налагоджений бізнес, збут продукції і маркетинг. Серед потенційно можливих спільних проєктів – приміром, облаштування типографії на нашій базі, - сказав директор вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький.

Площа виробничого корпусу підприємства УТОС сягає п’яти тисяч квадратних метрів. В наявності – вантажні ліфти, власна підстанція на 1 МВт/год. Є гальванічний цех із сухим фарбуванням, адмінкорпус, швейний цех тощо.    

- Колись на нашому підприємстві працювало 750 осіб, а зараз в кілька разів менше. Тому вільних приміщень не бракує. В адмінкорпусі ми готові розмістити виробництво нових потенційних партнерів. Також наразі не використовується приміщення столової – там можна було б розмістити міні-пекарню або налагодити випуск напівфабрикатів. Наші незрячі працівники могли б ліпити вареники, млинці тощо. У швейному цеху наразі працюють три швачки, але за наявності перспективного проєкту і лекал від партнерів ми могли б набрати додаткових працівників. Можемо й шити і одяг для військових – приміром, «розвантаження», - продовжує Костянтин Ільніцький.

Водночас Костянтин Ільніцький не готовий здавати в оренду приміщення очолюваного ним підприємства. Таке вже пропонували, але ця пропозиція не знайшла підтримки. Мова йде виключно щодо спільного виробництва, у якому частково будуть задіяні вінничани із інвалідністю.

-Традиційна оренда нам не цікава. Ми готові надавати приміщення виробникам, які перемістили своє підприємство до Вінниці, безоплатно! Але водночас  важливо, щоб у процесі виробництва задіювали незрячих. Вони спроможні випускати майже будь-яку продукцію. Вібраційні насоси наші незрячі створюють від «а» до «я». Їм по силам виконувати монотонні роботи щодо зборки різних виробів (приміром, кип’ятильників). А слабозорі можуть працювати навіть на деяких станках, - наголосив  Костянтин Ільніцький.   

Автор: Анна Макарчук
Читайте також