В ООН заявили, що хочуть зачекати кілька тижнів, щоб побачити економічні наслідки, наслідки для здоров’я та навколишнього середовища через підрив Каховської ГЕС
11:48 11.06.2023
261

Організація Об'єднаних Націй звернеться зі спеціальним закликом щодо надання Україні додаткових коштів у зв’язку з підривом Каховської ГЕС. Проте зробити це вони планують через кілька тижнів. Спершу вони хочуть побачити економічні наслідки, наслідки для здоров’я та навколишнього середовища, перш ніж оголосити заклик. Про це в інтерв'ю Associated Press сказав заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

Він зазначив, що через підрив Каховської ГЕС близько 700 тисяч людей не мають належного доступу до питної води. Окрім того, відбулося затоплення важливих сільськогосподарських угідь і постала проблема забезпечення охолоджувальної води для ЗАЕС. Також вода нахлинула на райони з наземними мінами, підвищив мінну небпезеку в регіоні.

"Повені майже неминуче призведуть до зниження експорту зерна, підвищення цін на харчі в усьому світі та нестачу їжі для мільйонів нужденних. Тож це каскад проблем, починаючи з того, щоб дозволити людям вижити сьогодні, а потім дати їм якісь перспективи на завтра", - сказав заступник генсека ООН.

Читайте також