Уряд Швейцарії виступив проти лікування у своїх клініках поранених військовослужбовців та цивільних осіб з України
09:00 19.07.2022
353

За даними швейцарської газети Tages Anzeiger, у травні 2022 року деякі кантони Швейцарії висловили готовність приймати у себе на лікування поранених бійців ЗСУ, але протидія з боку федерального уряду наклала на цю ініціативу вето. 

Основні причини відмови полягали в тому, що згода прийняти у себе поранених бійців однією зі сторін збройного конфлікту суперечила б нейтральному статусу Швейцарії і що Женевські конвенції та Гаазька угода 1907 року вимагають від нейтральних держав гарантувати інтернування поранених солдатів, які брали участь у бойових діях. Тобто такі військовослужбовці не змогли б надалі брати участь у військових операціях після одужання.

Щодо поранених цивільних осіб, то уряд Швейцарії дотримується думки, що відрізнити цивільних від військовослужбовців практично неможливо з огляду на те, що зараз багато людей в Україні беруть до рук зброю, щоб захистити свою країну. Натомість Швейцарія воліє допомагати пораненим, спрямовуючи гуманітарну допомогу безпосередньо до цивільних лікувальних закладів України.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також