Українська влада готувалась до повномасштабної війни з росією з 2019 року - Данілов
16:09 24.08.2022
255

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України (РНБО) Олексій Данілов запевнив, що до повномасштабного протистояння з Росією українська влада готувалась із грудня 2019 року.

Про це він розповів в інтерв’ю польському виданню Wyborcza.

"Для нас це (вторгнення – ред.) не було несподіванкою. Ми знали, що рано чи пізно це станеться. Ми просто не очікували, що росіяни атакуватимуть одночасно з усіх сторін. Атака Білорусі була для нас великим випробуванням, хоча ми теж готувалися до такого сценарію (...).

 

Ми фактично готувалися до війни з грудня 2019 року, – і всі твердження про те, що ми цим не займалися, абсолютно не відповідають дійсності. Якби ми не готувалися до війни, сьогодні російські танки були б у Варшаві, Празі, Таллінні та Вільнюсі.

 

Завдяки тому, що ми стримували цей наступ, завдяки тому, що ми їх тут знищували десятками чи сотнями, сьогодні Європа живе трохи іншим життям".

Данілов вважає, що не говорити українському суспільству про наближення війни було правильним рішенням, але судити про це можна буде за результатами згодом.

"Сьогодні, після півроку війни, бачимо, що сценарій обрано правильний. Ми не допустили внутрішньої дестабілізації, на яку сподівався путін. Важко уявити наслідки, якщо ми скажемо населенню: "Завтра вас уб'ють". Так ми втратимо державу. І тоді плани путіна здійсняться. Але ми готували суспільство. Ви бачили зростання патріотичних настроїв у середині лютого", - розповів Данилов.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також