Золотий кишеньковий годинник Джона Астора з Титаніка проданий за рекордну суму
19:10 28.04.2024
258

Золотий кишеньковий годинник, що належав найбагатшому пасажирові "Титаніка" – бізнесмену Джону Джейкобу Астору – був проданий за майже 1,2 мільйона фунтів стерлінгів (1,4 мільйона доларів), що в шість разів перевищує його початкову вартість.

Ця ціна стала найвищою, що коли-небудь платили за артефакт із "Титаніка", повідомляють BBC та The Guardian.

Раніше найдорожчим предметом із лайнера була скрипка, на якій грали під час затоплення корабля. Її вартість склала 1,1 мільйона фунтів стерлінгів (понад 1,3 мільйона доларів).

Також на аукціоні був проданий футляр для скрипки, що належав керівникові оркестру з "Титаніка" Уолесу Гартлі. Вартість цього предмета становила 366 тисяч фунтів стерлінгів (444 тисячі доларів) включно із податками та зборами.

"Ці артефакти не лише є важливими та рідкісними, але й свідчать про вічне захоплення та цінність історії "Титаніка". Великий корабель зіткнувся з айсбергом та зник, але найбільш цінними є 2200 історій людей, які були на його борту", – зазначив аукціоніст Ендрю Олрідж.

Джон Джейкоб Астор, 47-річний видатний член родини Асторів, вважався одним із найбагатших людей світу, з чистим капіталом близько 87 мільйонів доларів, що на сьогодні відповідає кільком мільярдам доларів.

Під час катастрофи "Титаніка" 14 квітня 1912 року Джон Астор допоміг своїй дружині сісти в рятувальну шлюпку і закурив свою останню сигарету, відступивши назад, знаючи, що не виживе. На той час оркестр грав на палубі, щоб заспокоїти пасажирів корабля.

"Побачити годинник, який був у кишені Джона Астора, коли він віддав перевагу своїй дружині і неродженому дитині, посадивши їх у шлюпку і відмовившись від місця в рятувальній шлюпці, – це незабутня можливість", – додав Олрідж.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також