Запрацювала автоматична фіксація перевантажень на дорогах
18:33 01.10.2021
289

Запрацювала автоматична фіксація порушень габаритно-вагового контролю, першу вантажівку вже оштрафували на максимальну суму.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

Нові дані Державної служби безпеки на транспорті уже демонструють позитивний ефект від нововведень. Зокрема, частка порушників в переддень запровадження автоматичної фіксації знизилася майже в 3 рази в порівнянні з літом — до 9%.

Наразі система збирає дані про рух автомобілів на понад 50 майданчиках по всій країні, тому сховатися не вийде. Також наголошу, що ми пропрацювали усі нормативні документи таким чином, щоб уникнути випадків, коли статистична похибка зможе вплинути на роботу добросовісних перевізників.

Інші нововведення, які набрали чинність з 1 жовтня:

  • встановлюється паритетна відповідальність учасників ринку вантажоперевезень
  • посилюється відповідальність за невиконання законних вимог інспекторів Державної служби безпеки на транспорті
  • впроваджується відповідальність за відмову або ухилення від проходження ГВК
  • посилюється адміністративна відповідальність за перевезення пасажирів і вантажів без необхідних документів.

Нагадаємо, влітку Верховна Рада прийняла два законопроєкти № 3742 і № 3743, які запроваджують адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, зокрема в автоматичному режимі через платформу Зважування-в-русі (система WiM).

Система WiM (Weigh-in-Motion) передбачає цілодобовий моніторинг навантаження транспорту на дорогу. Спеціальне обладнання монтується у дорожнє покриття та над дорогою на спеціальній фермі. Датчики фіксують параметри транспортного засобу — вагу, габарити, швидкість, номерні знаки. Завдяки тому, що система повністю перекриває проїзну частину, обійти її неможливо. Наразі в Україні дані збираються з 52 майданчиків WiM.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також