ЄС продовжує безмитний імпорт українських сільгосппродуктів до 2025 року: захист фермерів та підтримка України
10:03 20.03.2024
252

Європейський союз прийняв рішення продовжити термін безмитного та безквотного імпорту української сільськогосподарської продукції до 5 червня 2025 року. Це рішення прийнято в контексті надзвичайно складної геополітичної ситуації, зумовленої військовим конфліктом з Росією та підтримкою України від європейських партнерів. Основною метою продовження лібералізації торгівлі є забезпечення стабільності українському аграрному сектору та захист європейських фермерів від можливих негативних наслідків.

В рамках цієї ініціативи передбачено тимчасове призупинення митних зборів та квот на імпорт сільськогосподарських товарів з України. Додатково, передбачається можливість негайного введення обмежень на імпорт найбільш чутливих товарів, таких як птиця, яйця, цукор, а також можливість розширення цього переліку на інші товари, наприклад, овес, кукурудзу, крупи та мед.

Важливою складовою рішення є швидка реакція Європейської Комісії на будь-який сплеск імпорту української сільськогосподарської продукції. Якщо обсяги імпорту перевищать середні показники за 2022 і 2023 роки, передбачено автоматичне відновлення митних обмежень. Більше того, Комісія зобов'язана діяти оперативно, вирішуючи питання введення обмежень протягом 14 днів, замість звичайних 21 дня.

Це рішення підтверджує зобов'язання Європейського Союзу підтримувати Україну в умовах воєнного конфлікту та демонструє важливий крок у зміцненні торговельних відносин між ЄС та Україною.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також