Верховний Суд виправдав українського волонтера, який отримав строк за незаконне володіння зброєю
10:15 15.05.2023
300

Судді стали на захист волонтера, якого засудили до трьох років ув‘язнення за незаконне поводження зі зброєю і боєприпасами. Справа. З моменту проведення обшуку в квартирі чоловіка в наприкінці березня 2022,  тривала більше року.  Тож волонтеру було непереливки. Та у Верховному Суді наголосили, що не є кримінальним правопорушенням  якщо зберігання вогнепальної зброї, пов‘язане із захистом держави – це не є кримінальне правопорушення.

Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Верховний Суд скасував вироки судів першої та апеляційної інстанцій, якими особа була засуджена за незаконне поводження зі зброєю і бойовими припасами до реального позбавлення волі.

Таке рішення Суд прийняв у зв’язку з тим, що суди першої та апеляційної інстанцій не перевірили й не надали належної оцінки доводам обвинуваченого про те, що він, будучи волонтером, працював на забезпечення сил територіальної оборони Збройних сил України, отримав зброю і боєприпаси від військових у лютому – березні 2022 року з метою відсічі збройній агресії російської федерації, - йдеться в інформації.

Судді наголосили,  що  у разі підтвердження таких заяв ці дії особи слід розцінювати як крайню необхідність, що відповідно до ч. 1 ст. 39 КК України не є кримінальним правопорушенням. Це гарна новина не лише для засудженого волонтера,  але й  для інших.

Експерти зазначають, що створено прецедент, то подібні справи тепер мають вирішуватись саме на користь волонтерів, а не поліції.

Рішення суду також вітають і дописувачі. Щоправда їх непокоїть, що позитивного вирішення питання довелося чекати так довго, ще й пройшовши кілька кругів судового пекла.

 І що тепер? Кожна така справа має дійти до Верховного суду?! А нижчі судові інстанції мають відповідати за свої дії? Чи тільки вибачаться і все? Типу ''маю право на помилку''?! - зазначає у своєму  дописі киянка Олена.

 

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також