Верховна Рада підтримала законопроєкт про штрафи для боржників за невиконання судових рішень
16:19 23.05.2024
261

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який дозволяє судам накладати штрафи від 60 тисяч до 121 тисячі гривень на боржників за невиконання судових рішень. Про це повідомив депутат Ярослав Железняк та законопроєкт №9462.

"№9462 - покращення виконання судових рішень. За основу - 247", - написав Железняк.

Згідно з законопроєктом, під час здійснення судового контролю за виконанням судового рішення, суд може стягнути штраф у дохід державного бюджету з відповідача, боржника чи керівника боржника (якщо боржник є юридичною особою) у сумі від двадцяти до сорока прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Станом на 1 січня прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028 гривень. Таким чином, суди зможуть штрафувати боржників на суму від 60 560 гривень до 121 120 гривень.

Судовий контроль за виконанням судових рішень у господарських справах здійснюватиме суд, який ухвалив відповідне рішення.

Верховна Рада також ухвалила у другому читанні законопроєкт №9197, який вносить зміни до Кодексу адміністративного судочинства для забезпечення рівності процесуальних прав усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також