В Україні стартувала програма компенсації аграріям за розмінування земель
18:00 30.05.2024
252

В Україні запущена програма компенсації для аграріїв за розмінування земель, яка сприятиме прискоренню очищення територій. Про це повідомила перший віце-прем'єр-міністр України та Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Юлія Свириденко нагадала, що держава компенсує фермерам 80% витрат на розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки та розпочав на них роботу.

"Це важливий крок до створення ринку послуг з розмінування та встановлення конкурентних, ринкових цін на очищення територій. Попит буде стимулювати пропозицію, що, сподіваємося, зменшить вартість і пришвидшить процес розмінування," - зазначила вона.

Аграрії, чиї землі вже були розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) у період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, можуть брати участь у програмі. Вони можуть заповнити та подати заявку на отримання компенсації до Центру гуманітарного розмінування.

Для цього потрібно додати до заявки, підписаної електронним цифровим підписом (ЕЦП), копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування, копії актів виконаних робіт та платіжних документів, що підтверджують розрахунки за надані послуги.

Умови для участі в програмі включають:

  • Землі мають бути розташовані на деокупованій території поза зоною бойових дій.
  • Факт забруднення ділянок підтверджений Центром протимінної діяльності після нетехнічного обстеження сертифікованим ОПМД.
  • Аграрій не перебуває під санкціями, а його кінцевий власник не є громадянином держави-агресора.
  • Фермер не має податкового боргу, а його підприємство не знаходиться в стадії ліквідації чи банкрутства.

Якщо всі умови виконані, Центр гуманітарного розмінування вносить аграрія до списку фермерів, яким буде надана компенсація.

Також фермери, які лише планують розпочати розмінування своїх сільськогосподарських ділянок або працюють на них як орендарі, можуть подавати заявки через Державний аграрний реєстр. Після цього заявки обробляються Центром гуманітарного розмінування, який оголошує відповідні тендери в системі Prozorro.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також