В "УДАРі Віталія Кличка" порушили питання збільшення представництва жінок в органах влади
19:30 15.04.2024
255

Гендерна рівність та соціальна інклюзія – важливі складові демократичного розвитку суспільства та партійного будівництва зокрема. Партія «УДАР Віталія Кличка» має намір розвивати лідерство жінок і виступає за збільшення їх представництва в органах влади. Про це йшлося на воркшопі «Стратегії інклюзивного розвитку партії: жіноче обʼєднання та аналіз документів політичної партії УДАР», який відбувся в Києві 12 та 13 квітня за підтримки НДІ та USAID.

На форумі йшлося про те, що Україна посідає 66-е місце за рівнем гендерного розриву серед 146 країн світу, хоча роком раніше була на 81-му місці. Проте у найвищих органах влади України досі зберігається гендерна нерівність. Так, жінки очолюють лише 5 парламентських комітетів із 23. А в Кабміні з 21 міністра лише п’ятеро – жінки.

Виступаючи перед учасниками та учасницями форуму, голова Центрального виконкому партії «УДАР Віталія Кличка» Артур Палатний наголосив, що потрібно боротися не просто за представництво жінок у владі, а за їх вплив у суспільстві.

«Навіть в парламенті очільниці комітетів мало що вирішують, а вирішують за них – в Офісі Президента, де жінок майже немає. Якби були - впевнений, справи в країні йшли б краще. Наше спільне завдання - долучити до партійної роботи нових жінок-лідерок. Які будуть братися за роботу на всіх рівнях. Від представництва в органах місцевого самоврядування до найвищих позицій в органах державної влади», - заявив Артур Палатний.

В перший день форуму учасники говорили про трансформаційні зміни у підходах до просування гендерної рівності у політиці та про переваги застосування гендерно-орієнтованого та інклюзивного порядку денного у партії.

Також учасникам заходу було представлено доповідь про світові тенденції та закордонний досвід створення жіночих об’єднань у межах партій та результати дослідження на тему «Політична участь жінок, соціальна інклюзія в умовах війни: думки та очікування».

У другий день воркшопу відбулася змістовна дискусія про бар’єри, можливості і втрати для жінок в сучасному політичному житті. А також обговорювалася підтримка лідерства жінок у партії – практичні кроки для інтеграції гендерно чутливих інструментів.

На завершення учасниці та учасники воркшопу спільно напрацювали ідеї для загальнонаціональних адвокаційних кампаній у контексті діяльності жіночого руху.

Video file
Автор: Павло Петрушко
Читайте також