Український Уряд вимагає від аптек у лікарнях укласти договори з НСЗУ для програми "Доступні Ліки"
21:20 22.12.2023
268

Недавно уряд України ухвалив рішення, згідно з яким аптеки та аптечні пункти, що розташовані в лікувальних установах, повинні укласти договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ). Це дозволить пацієнтам отримувати ліки безкоштовно або з частковою оплатою в рамках програми "Доступні ліки", повідомляється в офіційному релізі.

Міністр Віктор Ляшко заявив, що основною метою програми "Доступні ліки" є зниження фінансового тягаря на пацієнтів і забезпечення доступності лікарських засобів. Програма передбачає видачу ліків безкоштовно або за символічну ціну, проте багато аптек у лікарнях не мають відповідних договорів з НСЗУ, що ускладнює доступ пацієнтів до ліків. Нове рішення уряду вимагає, щоб такі аптеки тепер укладали договори з НСЗУ і брали участь у програмі.

З 1 січня 2024 року для отримання відшкодування вартості ліків аптеки всіх форм власності повинні подати заяви на укладення договору з НСЗУ.

Програма "Доступні ліки" включає в себе 515 назв ліків, призначених для лікування різних захворювань, включаючи серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2 типу, хронічні хвороби дихальних шляхів, розлади психіки, хворобу Паркінсона, післятрансплантаційний період і інші.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також