Україні потрібно більше важкої зброї і як найшвидше – Кулеба
14:00 08.06.2022
254

Україна вдячна партнерам за надання важкої зброї, але її наразі украй недостатньо.

Про це, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на пресконференції у середу.

За словами міністра зараз проблемою є надто позитивне враження щодо ситуації, що склалася.

«У декого складається враження, що зі зброєю все нормально, але це не так. Ми вдячні за те, що ви надали, але цього критично мало, щоби зупинити Росії. Потрібно більше важкої зброї і якнайшвидше» - пояснив міністр.

Дмитро Кулеба наголосив, що надання РСЗО Британією і США не змінило ситуацію необхідним рівнем, але є сподівання на нові постачання.

«Це сигнал, що табу на постачання важкої зброї зняте, але кількість важкої зброї є критично малою. Не має бути відчуття що ситуація зі зброєю більш-менш покращилися. Насправді зміни – «менш», ніж «більш» відчутні», - пояснив він.

Він наголосив, що українська сторона зосереджена на кількох ключових позиціях - це, зокрема, великокаліберна артилерія, ракетні системи залпового вогню.

Кулеба зауважив, що кількість наданих і обіцяних Україні систем РСЗВ є «критично малою».

«Не повинно бути жодного заспокоєння у будь-якій столиці світу з приводу того, що в України ситуація зі зброєю більш-менш покращилася - вона «менш» покращилася, ніж «більш». Зброї потрібно набагато більше», - ще раз наголосив глава української дипломатії.

Нагадуємо, Сполучені Штати 1 червня оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму 700 млн доларів, який передбачатиме надання додаткових сучасних озброєнь, зокрема високомобільних артилерійських ракетних комплексів HIMARS з боєприпасами, які можуть уражати цілі на відстані 70, а не 300 км, хоча Україна просила про ракети дальньої дії.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила журналістам 2 червня, що Збройні сили України самі визначатимуть, на яку дальність використовувати артилерійські ракетні комплекси HIMARS.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також