Україна запускає мобільний додаток для моніторингу чисельності лелек на підтримку збереження виду
20:40 09.04.2024
259

Україна запустила мобільний додаток для моніторингу чисельності лелек, щоб допомогти вченим відстежувати стан їхніх популяцій та розробляти заходи для захисту.

"Цьогорічне підрахування лелек буде проведено не лише в Україні, але й у регіонах по всьому ареалу їхнього проживання, включно з Європейськими країнами, Близьким Сходом та Центральною Азією, покриваючи загалом 54 країни.

Оскільки Україна є домом для однієї з найчисленніших популяцій лелек в Європі, яка нараховує приблизно 35-45 тисяч гніздових пар, інформація, зібрана з цієї території, є ключовою", – зазначають у Українському товаристві охорони птахів.

Для моніторингу використовуватимуть наступні дані:

  • дату повернення птахів в Україну;
  • кількість пар, які оселилися в гніздах;
  • успішність виведення потомства, а саме кількість пташенят, які дорослішають і залишають гніздо.

Визначення зайнятості гнізда здійснюється за наявності пари лелек, яка перебуває поряд з ним протягом місяця. Вимірювання кількості пташенят рекомендовано проводити у другій половині червня чи на початку липня.

Тепер зібрати облікові дані можна за допомогою смартфона, завдяки спеціально розробленому модулю додатка, який базується на міжнародній програмі SMART для збору даних про дику природу.

Щоб користуватися додатком, необхідно завантажити його на свій смартфон, доступний для IOS та Android, та встановити конфігурацію для підрахунку лелек. Це дозволить додавати спостереження про гнізда та молодь. Зібрану інформацію можна зберігати в додатку, редагувати за потребою та надсилати дані, коли з'явиться інтернет-з'єднання.

Відеоінструкція по внесенню даних доступна за вказаним посиланням.

У попередніх публікаціях ми ділилися порадами, як забезпечити безпеку лелек, їх правильне харчування та як стати доброзичливими сусідами для цих птахів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також