Україна та Молдова відзначають другу річницю успішної синхронізації електромереж
17:34 21.03.2024
255

16 березня виповнилося два роки з часу, коли Україна та Молдова успішно здійснили екстрену синхронізацію своїх електромереж із Континентальною європейською енергомережею. Про це повідомляється на сайті Eu neighbours east.

Ця синхронізація виявилася критично важливою для збереження ефективності української мережі, особливо в умовах постійних кібератак з боку Росії на енергетичну інфраструктуру України.

Крім того, синхронізація допомогла Україні отримати доходи від експорту електроенергії та сприяла комерційним торговельним потокам, особливо в тих випадках, коли в країні були надлишки електроенергії.

Єврокомісар із питань енергетики Кадрі Сімсон підкреслила, що синхронізація стала не лише важливим кроком для забезпечення енергопостачання України та Молдови, але і потужним символом політичної підтримки цих країн.

Через два роки після екстреної синхронізації з'єднання стало стійким. Наприкінці 2023 року Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E) підтвердила, що "Укренерго" виконало всі вимоги для забезпечення постійного з'єднання та стало повноправним членом ENTSO-E.

Європейський Союз продовжує надавати необхідне обладнання для екстреного ремонту критичної енергетичної інфраструктури в Україні, а також обладнання для децентралізованого виробництва енергії, таке як мобільні газові турбіни та сонячні панелі, а також захисне обладнання.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також