Україна робить важливий крок у цифровізації армії: президент підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаних
19:00 02.04.2024
254

Вівторок, 2 квітня, став значним днем для України, адже президент країни офіційно затвердив закон, що створює електронний кабінет для осіб, що знаходяться на військовому обліку. Цей крок послідував після січневого схвалення законопроєкту Верховною Радою та його подальшої передачі на підпис президенту, який сьогодні, 2 квітня, підтвердив свою підтримку документа.

За інформацією Міністерства оборони України, цей закон є життєво необхідним для підвищення обороноздатності країни. Його впровадження дозволить ефективніше збирати, обробляти та використовувати військові дані, переводячи послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат.

Основні зміни, запроваджені законом, включають удосконалення реєстру військовозобов'язаних, призовників та резервістів через покращену взаємодію між різними реєстрами та використання даних для військового обліку. Закон також передбачає створення спеціалізованого порталу електронних послуг, де військовослужбовці та військовозобов'язані зможуть отримувати певні послуги онлайн, включаючи автоматичне надання статусу учасника бойових дій за наявності відповідних даних в системі.

Цей крок сприятиме цифровізації української армії, зробивши її більш мобільною та ефективною як на фронті, так і в тилу, як наголошено в Міноборони.

Додатково, закон розширює можливості Міністерства оборони щодо зміцнення кіберзахисту, включно з розміщенням ІТ-систем в хмарних сховищах країн-членів НАТО. Це також дозволить звільнити засоби протиповітряної оборони, які наразі використовуються для захисту національних дата-центрів від ракетних атак, надаючи можливість перенаправлення цих ресурсів на захист інших важливих об'єктів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також