Цiни на вживанi авто з США зросли на 35%
11:03 22.12.2021
356

У Сполучених Штатах Америки зросла вартiсть вживаних автомобiлiв. Зростання цiн зафiксовано в усiх штатах. Про це повiдомляє ТСН з посиланням на Car and Driver.

За iнформацiєю ЗМI середня цiна машин iз пробiгом приблизно на 35% вища, нiж на початку 2021 року. Водночас зростання вартостi зафiксовано практично у всiх штатах, при цьому у Фiладельфiї цiна зросла на 27%, а у штатi Юта – 28%.

Причини зростання цiн усiм вiдомi: обмежена пропозицiя нових автомобiлiв «штовхає» попит у бiк вживаних. А їх нестача призводить до росту цiн на вживанi. Однiєю з причин, з якої виник дефiцит вживаних автомобiлiв, є трейд iн. Дилери часто обмiнюють старi авто на новi, а зараз нових мало. Дефiцит мiкросхем, перебої в ланцюжках поставок i COVID-19 – так, причини все тi ж.

Середня цiна вживаного автомобiля перевищила 27 000 доларiв на початку листопада i зараз становить трохи бiльше 27 500 доларiв.

Наприкiнцi 2021 року пропозицiя старих авто на ринку на 16% вiдсоткiв нижча, нiж на початку року. Кiлькiсть автомобiлiв на складах у дилерiв росте, але надто повiльно. Наприкiнцi листопада у дилерiв уживаних автомобiлiв у США було 2,31 мiльйона автомобiлiв, а в жовтнi - 2,25 мiльйони. Причому кiлькiсть автомобiлiв вiком до двох рокiв зростає швидше, нiж старших - вiд двох до восьми рокiв.

Окрiм того, зникла сезоннiсть у коливаннi цiн. Якщо ранiше цiни на вживанi авто зростали навеснi, а влiтку стабiлiзувались, то у 2021 роцi вони невпинно ростуть, навiть влiтку та восени.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також