Сьогодні - 30 років з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і США
14:08 03.01.2022
255

Сьогодні, 3 січня, Україна і США відзначають 30-річчя встановлення дипломатичних відносин.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Міністерства закордонних справ України.

«У 2021 році ми забезпечили безпрецедентно тісний діалог на найвищому та високому рівнях з новою адміністрацією США. Перлиною дипломатичної роботи став візит Президента до США на початку осені, який приніс понад 20 нових угод і заклав фундамент подальшого зміцнення стратегічного партнерства України та США».

У міністерстві також звернули увагу, що в підписаній у листопаді 2021 року оновленій Хартії стратегічного партнерства Україна-США відзначається, що партнерство базується на спільних цінностях і спільних інтересах держав, включаючи непорушність кордонів, відданість мирній, вільній і цілісній Європі, захист суверенітету і територіальної цілісності, прав і свобод людини, визнання демократії і верховенства права як головних гарантів безпеки, свободи і процвітання.

"Україна і США ставлять перед собою амбітні цілі у подальшому розвитку двосторонніх відносин та залишаються відданими відстоюванню спільних пріоритетів та цінностей у дусі стратегічного партнерства",- додали в МЗС.

У дописі також наведено цікаві факти про відносини України та Сполучених Штатів. Зокрема, повідомляється, що у будівлі, де наразі розташовано українське посольство у США, Джордж Вашингтон домовився з приватними власниками про передачу земельних ділянок для створення столиці США.

США визнали Україну 25 грудня 1991 року, після набуття країною незалежності від Радянського Союзу. Дипломатичні відносини між двома країнами було встановлено 3 січня 1992 р.

 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також