Франція прагне розширити атомне партнерство з Україною для зміцнення енергетичної безпеки Європи
20:08 05.02.2024
305

Франція висловлює інтерес у поглибленні співробітництва з Україною у сфері атомної енергетики, що сприятиме підвищенню рівня енергетичної безпеки обох країн та всього європейського континенту, знижуючи залежність від російської атомної промисловості. Про це інформує Міністерство енергетики України.

У ході візиту П’єра Ельброна, спеціального представника Президента Франції з питань допомоги та відновлення України, разом з представниками Французького агентства розвитку, казначейства, посольства Франції в Україні та заступниками міністра Германа Галущенка - Світланою Гринчук та Ярославом Демченковим, було обговорено поточну ситуацію в енергетичному секторі України, який постраждав від масованих атак на енергетичну інфраструктуру.

Галущенко зазначив, що агресор зосередив свої атаки на об'єктах, що забезпечують електропостачання, зокрема на підстанціях і генеруючих об'єктах, акцентуючи на необхідності створення резервів енергетичного обладнання та децентралізації генерації для ефективного реагування на такі виклики.

Міністр висловив вдячність за будь-яку підтримку у розвитку місцевих потужностей, особливо у контексті газових турбін і розвитку енергетичних мереж. П’єр Ельброн підкреслив готовність Франції допомагати Україні, зокрема у сфері ядерної енергетики, що дозволить зміцнити енергетичну безпеку Європи та знизити залежність від російського ядерного сектору.

На зустрічі також було висвітлено питання ядерної та радіаційної безпеки, особливо у контексті ризиків, пов’язаних з окупацією росіянами Запорізької АЕС.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також