СБУ розслідує кібератаку на оператора "Київстар": можлива причетність росії
15:15 12.12.2023
256

Національний оператор мобільного зв'язку "Київстар" став об'єктом кібератаки, яка викликала серйозну реакцію з боку Служби безпеки України (СБУ). Ця атака спонукала СБУ розпочати кримінальне провадження. За попередніми оцінками, за цими кібератаками можуть стояти спецслужби російської федерації.

Кібератаки на "Київстар" викликали реакцію правоохоронних органів, які порушили провадження за восьма статтями Кримінального кодексу України.

 Зокрема, це:

• ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);

• ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут);

• ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

• ст. 111 (державна зрада);

• ст. 113 (диверсія);

• ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);

• ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);

• ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Одна із версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ – за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби рф - йдеться у повідомленні СБУ.

За вказаними фактами СБУ спільно з Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації розпочали активне розслідування. Спеціалісти відправилися на місце події, де фіксують усі обставини кібератаки. Також вони надають технічну підтримку та координують зусилля з мобільним оператором "Київстар" для якнайшвидшого відновлення роботи мережі.

Цей інцидент, крім важливості для функціонування оператора мобільного зв'язку, також має серйозні наслідки для національної кібербезпеки та стабільності в Україні, тому реагується на всіх рівнях управління та заходять заходи для запобігання подібних атак у майбутньому.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також