Підготовка до зими: газовим операторам дозволено залучати будь-які фінансові ресурси для відновлення
21:05 26.09.2023
258

Національна комісія, що відповідає за державне регулювання у галузях енергетики та комунальних послуг, під час тривання воєнного стану дала дозвіл операторам газотранспортної системи України, постачальникам газу та газосховищам використовувати різні ресурси для захисту та відновлення критичних інфраструктурних об'єктів, що постраждали від воєнних подій.

Рішення Національної комісії з питань регулювання енергетики та комунальних послуг було прийнято 26 вересня, як повідомляє Інтерфакс-Україна.

Отже, операторам газової транспортної системи, газорозподільним компаніям та газосховищам дозволено використовувати наступні ресурси для захисту та відновлення об'єктів, які зазнали збитків внаслідок війни:

  1. Фінансові засоби, призначені для інвестиційних програм.
  2. Передбачений прибуток.
  3. Залучені кошти, такі як гуманітарна допомога, фінансова підтримка, кредити та гранти.
  4. Бюджетні кошти.
  5. Фінансові ресурси, отримані в результаті здійснення діяльності з транспортування, розподілу та зберігання (закачування, відбору) природного газу.
  6. Інші кошти, які не заборонені законодавством.

"Сьогодні ми ухвалили це рішення, яке є частиною нашої загальної стратегії підготовки до осінньо-зимового періоду... Ці рішення надають нашим ліцензіатам у всіх секторах необхідні інструменти для належної підготовки своїх об'єктів до зими і дають можливість оперативно здійснювати роботи з інженерного захисту критичних інфраструктурних об'єктів", - заявив Костянтин Ущаповський, голова Національної комісії з питань регулювання енергетики та комунальних послуг.

Раніше регулятор вже приймав аналогічні рішення у галузі електропостачання, а також централізованого водопостачання та водовідведення.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також