Переговори про обмін засудженими українськими військовими є найскладнішими, заявляє представник уповноваженого з прав людини
18:31 16.04.2024
255

На сьогоднішній день однією з найскладніших категорій для обговорення питань обміну з росією є засуджені українські військові, як повідомив представник уповноваженого з прав людини в секторі безпеки та оборони Олександр Кононенко.

"Це складна категорія, до якої входять засуджені з різних підрозділів, включно з "Азовом" та 36-ю окремою бригадою морської піхоти, що включає 501 та 503 батальйони та перший окремий батальйон морської піхоти," - сказав Кононенко. Він додав, що особливо складно вести переговори щодо військовополонених, які мають обтяжливі обставини.

Кононенко також пояснив, що складність переговорів пов'язана з небажанням російської сторони обговорювати можливість репатріації таких військовополонених, незважаючи на те, що Україна внесла відповідні зміни в законодавство, дозволяючи репатріацію російських військовополонених, засуджених в Україні.

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини, раніше вже висловлювався, що росія відмовляється погоджуватися на репатріацію та винуватить у цьому Україну.

Родини полонених воїнів з "Азову" закликали підтримувати їх виключно цивілізованими методами, щоб не ставити їх у незручне становище та не завдавати сорому їхнім родинам.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також