Українська Верховна Рада схвалила реформування фінансування вищої освіти
18:07 24.03.2024
342

У першому читанні Верховна Рада підтримала ініціативу Уряду щодо реформування системи фінансування вищої освіти. За новими правилами, студенти деяких спеціальностей, які навчаються за рахунок держави, отримуватимуть стипендію у розмірі мінімальної зарплати. Народний депутат та Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій, Сергій Бабак, розповів про це.

Зміни відображаються на системі державного замовлення, де кількість фінансування для підготовки фахівців залишається незмінною. Проте, держава переключиться на замовлення професій, де вона або повністю оплачує заробітну плату (наприклад, учителі, медики), або має монопольну позицію у наданні робочих місць (наприклад, "Укрзалізниця", атомна енергетика тощо). Ця система також покликана вирішити проблему працевлаштування студентів, що навчаються за рахунок бюджету.

Реформа передбачає, що студенти, які вивчаються за державні кошти, отримають гарантоване робоче місце після закінчення навчання. Нова система має почати діяти з вересня 2024 року лише для нових вступників, не торкнеться тих, хто вже навчається.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також