Війна в Україні: скільки людей виїхало за кордон?
11:30 15.12.2023
263

Від початку повномасштабного вторгнення 6,3 мільйони українців були вимушені виїхати за кордон. Наразі додому планують повернутися 50-60% наших співгромадян. Подібну статистику публікує ТСН з посиланням на директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Олександра Гладуна.

Причому, десь 4,2 мільйона українців, це ті, які знаходяться в країнах ЄС. Приблизно 1,3 мільйони у росії або у Білорусії. А ще десь 400 тисяч – це люди, які виїхали за межі Європи до інших країн. Така ось невтішна картина,  - сказав Олександр Гладун.

Водночас він зауважив, що далеко не всі українці планують повернутися додому. Проте спрогнозувати кількість людей, які залишаться за кордоном не можливо.

Поясню чому. Зараз багато соціологічних центрів та фірм проводять обстеження наших мігрантів щодо повернення. Всі обстеження проходять за різною методологією, але, зазвичай, опитують людей у телефонному режимі. Зрозуміло, що опитування проводяться вибірково за наявних номерів абонентів. Тобто казати, що вибірка у цих дослідженнях репрезентована, навряд чи можна, - зауважив він.

Автор: Марія Петренко
Читайте також