Кондитерські компанії скорочують виробництво через високі ціни на газ
14:30 24.12.2021
408

Виробники солодощів призупиняють виробництво частини асортименту через надвисокі ціни на газ, - таку заяву зробив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

Він повідомив, що 22 грудня ціна газу на біржі вже перетнула межу в 73 тис. грн. У зв’язку з цим частина компаній галузі вже повідомили асоціації про плани повністю або частково згортати виробництво продукції.

«Кондитерські підприємства вже кілька місяців балансували на межі рентабельності через надвисокі ціни на газ та зростання вартості всіх інших складових собівартості продукції. Адже вартість газу в цьому році зростала щомісяця починаючи з січня, коли його вартість для виробників складала 5,9 тис. грн. В минулому місяці виробники купували газ в середньому за цінами близького 40 тис. грн, і вже при такій його вартості виробництво багатьох видів продукції було нерентабельним, а виконання раніше підписаних контрактів було збитковим для підприємств галузі», – пояснив Балдинюк.

За його даними, у грудні постачальники пропонували газ за 55 тис. грн за тисячу кубометрів, при якій реалізувати вироблену продукцію за економічно обґрунтованими цінами вже було б дуже важко. Стартові ціни природного газу ресурсу грудня на Українській енергетичній біржі (УЕБ) 13-17 грудня 2021 року зросли на 18,03%.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також