“Антикорупційний штаб” створив Дорожню карту відновлення регіонів
13:08 17.11.2023
266

6 листопада ГО “Антикорупційний штаб” презентувала Дорожню карту відновлення регіонів. Це 7 головних проблем відбудови, а також шляхи їх розв'язання. Серед них громадськість і органи виконавчої влади називають брак кваліфікованих кадрів та прозорості. Процес відбудови експерти дослідили на прикладі трьох областей: Житомирської, Харківської та Запорізької.

 

“Із перших тижнів повномасштабного вторгнення держава та влада на місцях почала відновлювати пошкоджені об’єкти, які забезпечують життєдіяльність країни. Ми як громадська організація моніторимо прозорість і відкритість цих процесів, оскільки це прототип майбутньої “великої відбудови”. Саме тому ми окреслили 7 основних проблем, які можуть стати перепоною відбудови у подальшому і на які уже зараз шукаються рішення”, – розповів під час пресконференції 16 листопада голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.  

 

Один із 7 викликів відбудови, які вбачає громадськість, – це прозорість, підзвітність та цифровізація процесу.

 

“Ми маємо відповідь на цей виклик – це система DREAM. Коли мова йде про запобігання корупції, впровадження цифрових інструментів та пріоритезації, це не спрацює, якщо в нас не буде зобов’язання використовувати цю систему на всіх рівнях. Ми готуємо відповідні законодавчі ініціативи та сподіваємося, що вони знайдуть підтримку у парламенті”, – поділилися напрацюваннями заступниця міністра  розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна. 

 

На цю проблему звертають уваги і донорські організації, які допомагають Україні відновлюватися.

 

“Я виділив би два основних фактори, які перебувають у фокусі уваги донорів. Зокрема це питання підзвітності та прозорості, тобто мова про ефективне витрачання коштів, які отримує Україна” – додав директор програми “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський. 

 

У Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури України одним із ключових викликів вважають дефіцит кваліфікованих кадрів та підготовку проєктно-кошторисної документації. 

 

“Серед перелічених викликів найбільш актуальними є підготовка проєктно-кошторисної документації та кваліфіковані кадри, які її готуватимуть. Перевіряти проєктно-кошторисну документацію нині нам допомагають партнери, що дозволяє ефективно витрачати кошти”, – зазначила заступниця голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Валерія Іванова. 

 

Про цю ж проблему говорить і влада на місцях.

 

“На сьогодні у Житомирі 517 пошкоджених або зруйнованих об’єктів. Фінансування відбудови відбувається з різних джерел. Житомир ще до війни зіштовхнувся з дефіцитом  кваліфікованих проєктних організацій. А сьогодні  ця проблема посилилася ще більше”, – розповів заступник міського голови Житомира Сергій Кондратюк. 

 

Ще 5 викликів, вирішення яких пропонує Дорожня карта, пропонуємо переглянути на сайті: https://rebuild.shtab.net 


 

Читайте також