Україна в ОБСЄ закликала створити спецтрибунал у справі щодо російської агресії
09:30 13.05.2022
254

Міжнародна спільнота має створити спеціальний трибунал у справі щодо російської агресії проти України для покарання усіх причетних до скоєння злочинів на українській території, - про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

"Усі винні мають бути притягнуті до відповідальності, хто віддав накази, хто їх виконував і хто відбілював злочини, особливо воєнні злочини та злочини проти людства. Тому створення спеціального трибуналу у справі про злочин агресії проти України для притягнення до відповідальності російського керівництва має стати ще однією частиною нашого спільного зобов’язання із забезпечення того, щоб трагедія, якою ми спостерігаємо в Україні, більше ніколи не повторилася", - заявив Цимбалюк.

Він поінформував про останні удари російських військ по цивільній інфраструктурі в Україні та вчинені злочини проти цивільного населення. Посол також навів дані УВКПЛ, згідно з якими унаслідок російського вторгнення з 24 лютого в Україні вбито 3 496 цивільних, ще 3 760 дістали поранення. Але реальні цифри втрат серед мирного населення значно вищі, оскільки у звіті УВКПЛ не враховувалися жертви розбомбленого Маріуполя, наголосив дипломат.

"Ми повинні уважно поглянути на те, що відбувається у росії і як ці злочини стали можливими. Адже викликає велику тривогу те, що сьогодні у росії панує культ лідера, прославляння минулого, тотальний контроль над ЗМІ, пропаганда ненависті до Заходу та дегуманізація українців, фальшиві демократичні процедури, розраховані лише на одну партію. Все це ми бачили в похмурому минулому Європейського континенту", - заявив Цимбалюк.

Очільник української місії в ОБСЄ також вказав на те, що кремль не лише віддає накази вбивати українців, а й кидає власних солдатів. Про це свідчить, зокрема, історія з одним із моряків потопленого крейсера "Москва" та тисячі інших фактів – МВС України отримало близько 32 тис. запитів про долю та місцеперебування російських військовослужбовців.

У цьому зв'язку Цимбалюк наголосив: "росія завжди зраджує. Особливо власний народ. І я закликаю російських дипломатів подумати про це".

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також