Україна серед 50 країн світу, що вміють виконувати легеневу пересадку, повідомляє МОЗ
19:27 20.06.2023
255

Україна входить до переліку країн, де проводять легеневі трансплантації навіть під час війни

За інформацією Міністерства охорони здоров'я, Україна входить до списку 50 країн у світі, де медичні фахівці, незважаючи на війну, успішно здійснюють одну з найскладніших операцій - трансплантацію легень.

МОЗ вказує, що Україна розпочала здійснювати легеневі трансплантації недавно, в 2021-2023 роках спільно з польськими колегами. Однак українські лікарі вже самостійно успішно виконали 3 такі операції в 2023 році.

Директор директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василь Стрілка зауважує, що закордонні колеги дивуються, коли дізнаються про трансплантації, що відбуваються в Україні під час війни. Він пояснює, що такі операції зазвичай виконуються лише у розвинених країнах з добре організованою медичною системою, а не під час збройних конфліктів.

МОЗ також наголошує, що для успішної трансплантації необхідна спільна робота всіх ланок - від лабораторії до лікарні та логістики.

Першим пацієнтом, якому було здійснено пересадку легень в Україні у вересні 2021 року, став львів'янин Віктор Бабій. У січні 2023 року трансплантологи Львівської лікарні Святого Пантелеймона вперше самостійно провели операцію з пересадки легень.

Інша операція з пересадки легень відбулася у березні 2023 року в клініці "Феофанія" на Київщині.

Зараз понад 40 пацієнтів в Україні очікують на трансплантацію легень. Всі операції безкоштовні для пацієнтів і повністю фінансуються МОЗ.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також