Україна надасть допомогу Молдові у відбудові залізничної дільниці протяжністю 400 кілометрів
19:32 31.05.2023
256

Україна допоможе відновити залізничний коридор Валчінет-Окніца-Бельци-Унгень-Кишинів-Каїнари в Молдові, який має довжину понад 400 кілометрів. Завершення проєкту планується до кінця 2024 року.  Міністерство відновлення та АТ "Укрзалізниця" оприлюднили цю інформацію на своїй сторінці в Telegram.

"Відновлення цього шляху є важливим кроком для посилення залізничної логістики в напрямку Дунаю. Цей залізничний коридор забезпечить зручну транспортну мережу для експортерів, зокрема з порту Рені. Це є ключовим елементом розвитку експортної логістики в Бессарабії", - підкреслив Олександр Кубраков, віце-прем'єр-міністр з питань відновлення.

Угода про реалізацію проєкту з відновлення підписана між АТ "Укрзалізниця" та ДП "Залізниця Молдови". Зазначається, що проєкт був розроблений залізничниками Молдови у рамках ініціативи "Шляхи солідарності", яка отримує підтримку Європейської комісії і спрямована на розвиток альтернативних логістичних маршрутів, включаючи експорт сільськогосподарської продукції з України.

Фінансування проєкту здійснюватиметься за рахунок коштів партнерів та міжнародних фінансових установ, які виділяють Молдові 32 мільйони євро. Ці кошти будуть спрямовані на відновлення залізничного коридору "Укрзалізниці". Олег Тофілат, генеральний директор ДП "Залізниця Молдови", зазначив, що Україна має необхідну техніку та висококваліфікованих працівників, які здатні швидко та якісно реалізувати інфраструктурні проєкти.

Повідомляється, що українські та молдовські залізничники вже мають досвід успішного партнерства в реалізації масштабних інфраструктурних проєктів.

"Наприклад, в рамках проєкту відновлення Березине-Бесарабяської залізниці наші залізничники допомогли партнерам з Молдови відновити їхню частину цього шляху. При цьому роботи були виконані в рекордно короткі терміни. Підписання меморандуму є продовженням нашої співпраці, яка дозволить розширити логістичні можливості між країнами та збільшити експортний потенціал", - заявив Євген Лященко, голова правління АТ "Укрзалізниця".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також